Nederlandse moskeeën roepen jonge moslims op om zich op sociale media uit te spreken tegen de terreur van radicale groeperingen als Islamitische Staat (IS).

“We willen vooral laten zien dat de islam barmhartig is en voor vrede staat. Dat moet uitgesproken worden, ook op internet. We willen de islam niet laten kapen en zwartmaken”, legt Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) uit.

Tegengeluid
Bij het overlegorgaan zijn 380 moskeeën aangesloten, het gros van het totaal. ,,Het is belangrijk dat ook in moskeeën wordt gezegd: dit is ook uw verantwoordelijkheid”, zegt Elforkani. De terreurorganisatie IS maakt zelf volop gebruik van sociale media, onder meer om soms gruwelijke foto’s en video’s te verspreiden. ,,Het is zaak dat jongeren die zoekende zijn op sociale media een tegengeluid tegenkomen.” Juist omdat de strijd in Irak en Syrië het gesprek van de dag is onder moslims.

Bedreigingen
Het is niet altijd zonder risico om je uit te spreken, weet Elforkani. Als publiek persoon werd hij zelf herhaaldelijk bedreigd door radicalen. Meestal gaat het dan om dreigementen via Twitter. Hij nodigt de dreigers dan uit om in debat te gaan. ,,Uiteraard gaat veiligheid voor”, zegt hij. ,,Maar als je gewoon rustig achter je pc zit kun je vast wel zonder problemen een berichtje sturen.”

Kleine aanhang
De aanhang van groeperingen als IS is volgens de woordvoerder van het CMO klein en niet goed op de hoogte van de islam. Hij hoopt mensen die ten prooi vallen aan geradicaliseerde groepen te redden. Soms lukt dat en weet hij tijdens een van de vele debatten die hij voert iemand die zich ,,bij de verkeerde kant heeft aangesloten” te overtuigen. ,,Maar in ieder geval moeten we de grote massa beschermen.”

Bron: De Stentor