Geweldsincidenten tegen religieuze gebouwen is zeer zorgwekkend

Oproep aan alle moskeeën voor speciale aandacht voor de terreuraanslag in Nice.
29/10/2020
Ramadan boodschap 2021
10/04/2021

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) maakt zich ernstige zorgen over de recente aanvallen op moskeeën en hun bezoekers. Gisteren is een ruit ingegooid bij de Ayasofya Moskee in Amsterdam waarbij de dader een nazigroet bracht. Afgelopen zaterdag werd de Ulu-moskee in Utrecht beklad met hakenkruizen. Die dag werden in de stad ook synagogen met hakenkruizen beklad. De terroristische aanslag met een brandbom in Enschede ligt nog vers in het geheugen. De afgelopen jaren zijn de incidenten tegen moskeeën en de moslimgemeenschap ernstig toegenomen. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa.  “Wij vinden deze haatincidenten zeer zorgelijk. De moskeebesturen ervaren deze incidenten als een vorm van terreur omdat het doel is om angst te zaaien onder de moslimgemeenschap. Moslims worden bedreigd in een omgeving waar zij zich juist veilig moeten voelen,” aldus voorzitter Koktas. Het CMO roept haar achterban op om alert te zijn op incidenten en de veiligheidsmaatregelen te evalueren. De Handreiking Veilige Moskee die is opgesteld door de NCTV kan daarbij ondersteuning bieden. Ook moet elk incident bij de lokale overheid en politie worden gemeld. Koktas: “ik roep de overheid en politiek op tot daadkracht. Wacht niet totdat er slachtoffers vallen en kom met een breed maatregelenpakket om dit soort haatincidenten aan banden te leggen.”