Bij een moskee in Roosendaal is in de nacht van vrijdag op zaterdag een poging tot brandstichting gedaan. Sindsdien wordt het gebouw extra beveiligd. Leden van de Marokkaanse moskee gaan patrouilleren en de politie rijdt er ook vaker langs tijdens de normale surveillance.
De moskee aan de Burgemeester Schneiderlaan raakte licht beschadigd. Het is nog niet bekend wie er achter de brandstichting zit. Ook is niet duidelijk of de zaak verband houdt met de aanslagen in Parijs. ‘Maar we nemen de zaak wel heel serieus en dat heeft wel te maken met de situatie waar we nu in zitten. De wijkagent heeft met het bestuur gesproken en we gaan nog een buurtonderzoek en een technisch onderzoek doen’, aldus de politie tegen persbureau ANP.
Veel Nederlandse maatschappelijke en religieuze organisaties hebben de aanslagen in Parijs zaterdag veroordeeld. Moskeeën en synagogen staan zondag in Amsterdam gezamenlijk stil bij de aanslagen in Parijs. Er stond al een gezamenlijke wandeling gepland met het thema ‘Nieuwkomers in Mokum’, met verhalen van vluchtelingen en migranten. Na de aanslagen in Parijs heeft de organisatie het programma enigszins aangepast.
‘Veiligheidspact’
‘Dit weekend is aan al onze verhalen een zwarte pagina toegevoegd’, zeggen de initiatiefnemers, verenigd in diverse onder meer joodse en islamitische organisaties. ‘Het drama in Parijs maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om de communicatie en de solidariteit tussen bevolkingsgroepen te bewaken, uit te dragen en te intensiveren. Want wij laten ons door terroristen in andere landen niet uit elkaar spelen. Juist in een situatie als deze bewijst het veiligheidspact tussen diverse religieuze en culturele organisaties zijn grote waarde.’
Tal van organisaties, burgemeesters en moskeeën reageerden geschrokken op de aanslagen. Een scherpe veroordeling komt van het Contactorgaan Moslims en Overheid. Het CMO spreekt van ‘barbaarse, laffe, onmenselijke terreuraanslagen tegen de Franse samenleving en in feite de gehele mensheid.’ De stichting As-Soennah stelt: ‘Op de moslims rust de religieuze en morele plicht om actief op te treden tegen dit soort excessen en niet aan de zijlijn te blijven toekijken.’
Dreigingsniveau
Her en der ging in het land de vlag halfstok en ook online-condoleanceregisters werden getekend. In verschillende steden werden gebouwen verlicht in de kleuren van de Franse vlag. In een brief heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zijn Parijse collega Anne Hidalgo veel sterkte en kracht toegewenst. ‘Amsterdam koestert haar band met Parijs. Wij voelen ons nauw met u verbonden en delen nu met heel ons hart in uw verdriet. Deze aanslagen leiden tot reacties van angst en afkeer in alle Europese steden, ook in Amsterdam’, schrijft Van der Laan.
Het dreigingsniveau in Nederland is na de aanslagen niet omhoog gegaan. Op zaterdag waren er twee incidenten, maar het bleek beide keren loos alarm. Een toestel van Air France bleef op Schiphol aan de grond, omdat het moest worden doorzocht op explosieven, nadat een dreigtweet was binnengekomen. Na enige tijd mocht het toestel vertrekken. Al het trein- en wegverkeer over de Moerdijkbrug werd ook korte tijd stilgelegd, maar ook dit was loos alarm.
Bron: De Volkskrant