Moskeeën weren radicale moslims toegang tot hun gebedshuizen. Besturen zijn zo bang dat in hun moskee wordt geronseld voor de gewapende jihad dat zij verdachte figuren uit voorzorg een ‘moskeeverbod’ opleggen.
Dat bevestigen moskeeorganisaties tegenover NRC. Het opleggen van zo’n verbod is in strijd met de islamitische beginselen. Geleerden zijn het erover eens dat iedere moslim moet kunnen bidden in een moskee.
Maar in praktijk worden geradicaliseerde moslims geweerd, zegt Rasit Bal, voorzitter van het contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) dat 380 moskeeën vertegenwoordigt. “Moskeeën hebben geen goed weerwoord op radicalisering”, zegt hij. Als ze geconfronteerd worden met jongeren die vinden dat zij de ware islam kennen en de rest fout zit, ontbreekt het aan een adequate reactie.
“De moskee hoopt maar dat het wegebt, en als dat niet gebeurt wordt zo iemand meestal de deur gewezen. Ook al omdat hun opstelling en scherpe religiositeit voor onrust zorgt binnen de moskeegemeenschap.”
Bal waarschuwt ervoor dat jongeren die worden geweerd, geïsoleerd kunnen raken en hierdoor mogelijk verder radicaliseren.
In en rond de Schilderswijk hebben diverse moslims een moskeeverbod gekregen, blijkt uit een rondgang. De salafistische Quba-moskee besloot vorig jaar een aantal jongeren de toegang te weigeren die van plan leken naar Syrië te gaan.
De El Islam stuurt jongeren na waarschuwingen weg die in een hoekje smoezen. En moskee El Mohsinin weerde verschillende jongeren die door de moskeeleiding werden verdacht van ronselpraktijken, bevestigt het bestuur. “Ga maar ergens anders naar toe”, kregen zij te horen.
Ook haar eigen imam werd in 2012 ontslagen omdat hij de jihad in Syrië en Palestina zou hebben aangeprezen. Nu vecht hij in Syrië, zegt het bestuur – voor zover bekend als enige Nederlandse imam.
Maandag begint in de beveiligde Bunker in Amsterdam-Osdorp het proces tegen tien radicale moslims uit Den Haag. Justitie wil hen vervolgen als terroristische organisatie. De groep zou ‘haat hebben verspreid’ en jongeren hebben geronseld voor de gewapende jihad.
Bron: NRC